Etikettallmänt
Läst 107853 ggr
Alexej
2009-03-16, 10:19

Har du hittat en katt?

Inte alla katter ute är hemlösa. Men är katten mager, smutsig och tufsig i pälsen - då kan den mycket väl vara hemlös. En relativt social och kelig katt som går att klappa och kanske även lyfta har förmodligen, eller har åtminstone haft, ett hem. Den kan dock vara bortsprungen och hittar inte hem igen.

Börja alltid med att försöka ta reda på om katten har en ägare:

 • Kolla om katten har ett halsband med kontaktuppgifter.

 • Kolla om katten är öronmärkt - den har då en siffer- och bokstavskombination tatuerad på insidan av öronlappen (oftast vänster öra). Om katten är märkt kollar man upp id-numret hos Svenska Kennelklubben som handhar ägarregistret DjurID både för katter och hundar. Registret finns på Internet.
  Under helger ringer man Rikspolisstyrelsen (eller ber lokala polisen ringa) som kan koppla upp sig på Kennelklubbens dator. Katten kan också vara registrerad i Sveraks register: Sverak. Bäst att kolla i båda registren!

 • Katten kan också vara id-märkt med ett chip. Nackdelen är att detta inte syns och måste kollas med en speciell avläsare som finns hos bl.a. veterinär och polis.

 • Sätt upp lappar i området, i matbutiken, hos veterinären, zoobutiken, o.d.

 • Kontakta de närmaste polisstationerna - ägaren kanske har anmält sin katt som försvunnen - och anmäl katten som upphittad. Tel.nr lokalpolisen: 114 14.

 • Sätt ut en upphittad-annons på kattrelaterade sidor på Internet.

 • Titta också under rubriken Efterlysningar på kattrelaterade sidor. Gå även runt i området där katten hittades för att se om det finns efterlysningar uppsatta.

 • Köp ett billigt katthalsband (med säkerhetsspänne) som det går att skriva på eller har en liten kapsel där kontaktinfo kan förvaras. Skriv t.ex. "Om du äger denna katt, var vänlig ring (ditt eget telnr)" eller bara ditt telefonnr på det och sätt sedan på katten halsbandet. Om katten har ett hem dit den går bör ägaren rimligtvis höra av sig om katten kommer hem med halsbandet på sig.

 • Behåll katten tills ägaren hittats. Om du inte har möjligheter till det kan man lämna in katten till en djurskyddförening/katthem.
  OBS! Kontrollera noga att denna inte bara avlivar katten! Det finns tyvärr katthem i Sverige som anser en snabb avlivning som bra metod att reducera antalet hemlösa katter i Sverige.

 • Om katten är skadad eller sjuk bör den tas till närmaste veterinär.

Löpsedelsbild: Crisse

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Pallas2
2011-06-24, 10:43
#1

Jag hittade en katt och lade in den på Kattpolisen och hittakatten

Nu har ägaren hört av sig och återfått katten,

men hur tar jag bort annonserna/inläggen hos er?

Pallas2

Britt-Marie

TheBadger
2011-06-24, 14:08
#2

Vi har ändrat din rubrik nu så att det står HEMMA i rubriken. Så smånigom så plockar vi bort inlägget. MEn det är så trevligt att kanske få efterkommentarer till en hemkommen kisse. Så den får stå kvar ett tag.Vet ej, vem av våra goa medisar som brukar vara den som rensar här, men jag har för mig att någon brukar gå med kvasten en gång i månaden…

TrueStory
2011-08-15, 00:52
#3

Tänkte tipsa ang chippade katter, Brukshundklubbarna brukar nästan alltid ha en avläsare i klubbstugan eller hos annan ansvarig. Om det inte krävs olika för hund och katt..

Hawknestgrove
2011-08-15, 11:53
#4

NEj, det är samma typ. OCh även en del föreningar för hemlösa katter har egen läsare. Vi köpte en tex i vår förening rätt tidigt, just för att ha ryggen fri. OCh vi hjälper till med avläsning gratis om någon hittat en katt

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Lööv
2011-12-15, 11:47
#5

Hej vad härligt då de kommer hem igen.  Fick tyvärr inte uppleva det då räven tog vår älskade katt då vi hade 6 st 10 dygns kattungar.  Men det redde ut sig. Saknaden får man leva med.  Men min dotter kommer nog aldrig mer att ha katt.  Har en tendens att se dem mer som barn än djur.

Mvh Djurvän Vetlanda

lejoneva
2012-05-07, 14:32
#6

Det låter lite väl lätt, som det står upp Upphittad Katt här överst, att om man inte får tag i ägaren, så ska man lämna den till djurskyddsförening/katthem.

Tyvärr är ju många katthem fullbelagda, så det är inte bara att lämna in katten. Men försöka ska man så klart, om man inte löser det på annat sätt.

martdat
2012-05-07, 19:43
#7

#6 ja så är det , hadde järna ändrat lite i texten men det måsste artikelförfattaren själv göra.

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

she-it
2012-05-10, 23:46
#8

Dina inlägg om detta uppskattas! Jag själv och säkert många andra får handfasta råd och finner tröst i dem. Jag har en innekatt som smitit ut då han passades i ett hem där han vanligtvis inte bor och som du skrev hamnar man i ett paniktillstånd då, men jag försöker att inte tappa hoppet och veta att han faktiskt finns, någonstans. Tack!

Pidis
2012-05-23, 20:13
#9

Hej

Har fått en katt på besök och den är väldigt tillgiven och kelig.

Kollat öronmärkningen och fått namn och nr till ägarinnan.

Men båda telefonnumrena är bortkopplade.

Varit tvugna att börja amta den då den blivit magrare sen den började komma till oss.

Den är där hela tiden.

Vi "adopterar" gärna den, men kan man bara börja ta hand om den bara så där?

Någon som vet om man kan ändra ägare på en katt? Ja alltså på märkningen den har så vi blir "ägarna" till den?

Den kommer att få vara ute katt då vi bor på landet och jag är alergisk men gubben är snickare så han tänker bygga ett litet hus till den.

Säg gärna vad ni tycker. Bra/dåligt med detta tänket.

Tack

martdat
2012-05-23, 20:49
#10

Det är ju inte eran katt så du kan inte behålla den utan vidare,

Ni har ju namn till ägaren, även om telefonnr inte stämmer så får du inte betrakta katten som dn, att ni tar han dom den under tiden ni söker ägare är ok,

så länge ni anmäler den upphittad till polisen. har ni letat efter nr på hitta elr ratsit, eniro? att folk byter telefonnr elr skaffar kontantkort är tyvärr inget ovanligt. har de ingen telefon registrerad så kan säkert skattemyndigheten hjälpa dig med en adress så att ni kan skriva ett brev till dem. att  ni tar hand om den då den verkar mager o vilsen är narturligtvis bra. men tydligen finns en ägare förhoppningsvis,

Hoppas att du blev lite klokare, lägg järna detta som ett eget inlägg under allmänt/ övrigt. denna tråden är egentligen enbart till artiklen i 0 och ev komentarer på den,

mvh,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

Pidis
2012-05-23, 21:11
#11

Tack för svaret. SJälvklart kommer jag fortssätta leta efter ägarinnan till katten. OCh vi tar hand om den så länge det behövs.

martdat
2012-05-23, 21:25
#12

tack själv att du hjälper kissen,  får du inte tag i ägaren trotts försök så är han din tre månader efter att du anmält honom som upphittad, kanske polisen kan hjälpa dig med ägaren. med lite otur så kanske inte ägarn alls är intresaerad, sånt vet man ju inte, mvh,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

martdat
2012-05-25, 06:31
#13

har du namnet på ägaren o id nr så lägg ut det här i en egen tråd så kanske du kan få hjälp härinne  av någon att lokalisera dem. men Gör en egen tråd, folk läser inte i denna tråden så mycket då det egentligen är en klistrad artikel,

skriv även VAR katten hittades och lägg ut en bild,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

tolliver
2012-09-13, 12:30
#14

hej jag har hittat en katt som är brun vit och svart men tvärr är den död

troligen av en räv.

den har ett rött halsband som det står PUPPY DOG.

om du äger denna katt kontakta mig på allin_01@elev.epost.se

martdat
2012-09-14, 10:19
#15

#14 Gör ett eget inlägg o lägg den i den geografiska indelningen så är du snäll.

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

martdat
2012-09-14, 10:20
#16

låser denna tråden då missförstånden att posta i tråden bara gör att kissarna riskerar att inte synas. mvh martdat /medarbetare

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

Upp till toppen