Annons:
Etikettallmänt
Läst 381019 ggr
Alexej
2009-03-14, 00:28

När din katt är bortsprungen!

När katten försvinner råkar ägaren lätt i panik. Men katten är inte "borta" - den finns någonstans. Det finns mycket du kan göra! Jag har skrivit en lista med tips och råd hur du bäst kan hitta din katt. Ge aldrig upp hoppet och sökandet, ibland har katter kommit tillbaka efter många år.

KyssSå snart du insett att katten försvunnit bör du ropa på den, gärna sent på kvällen och tidigt på morgonen. Ta med lite rasslande torrfoder i en påse/burk eller skramla med en sked mot en matskål, bara katten förknippar ljudet med mat. Vissa skadade katter blir skygga och gömmer sig, även om de annars är sociala.

Det är viktigt att leta i garage, källare, bodar, skjul och andra liknande utrymmen. Det är vanligt att katter blir instängda av misstag på sådana ställen. Katten kan även vara för skygg för att våga gå ut när dörren öppnas och ligger istället kvar och trycker i ett mörkt hörn. Kolla särskilt företag och arbetslokaler i närheten. Katten kan ha blivit inlåst i samband med att lokalerna stängde för dagen.

Har någon granne just flyttat eller finns det affärer i närheten med leveransbilar? Hur osannolikt det än kan låta, har katter försvunnit just genom att gömma sig i en flyttbil.

Kastrerade katter och honor brukar stanna kvar i ett område på ca 400 m radie. Okastrerade katter vandrar dock betydligt längre, då ökar radien till det dubbla. Okastrerade hankatter kan vandra riktigt långt.

När en innekatt kommer ut, blir den i regel skärrad och beter sig inte alls som den katt du känner. Det är inte alls ovanligt att katten springer iväg i panik om den ser dig komma mot den. I sådana lägen är det viktigt att avbryta jakten, annars är risken stor att du skrämmer bort katten från området.

En katt på rymmen håller sig ofta gömd under dagen för att ge sig ut på jakt efter mat när det är mörkt. Om det regnar är chanserna små att hitta en katt. Katter håller sig undan vid dåligt väder och ligger och trycker någonstans.

Kyss Ställ ut mat under buskar eller balkonger varje dag i området där du tror att katten befinner sig. Kontrollera om maten är rörd dagen efter. Om katten hittar ett matställe är risken mindre att den flyttar  på sig.

KyssKontakta polisen genom att:
* Ringa telefonnumret 114 14 till Polisen.
* Besöka närmaste polisstation.
* Göra din anmälan via Internet.

KyssKontakta djursjukhusen i området och gatukontoret (ansvarig för påkörda katter).

KyssPrata med alla - affärsinnehavare, garageinnehavare, hundägare, pensionärer, grannar, barn, ungdomar mm. Undersök om någon brukar mata katter i området. Ta kontakt med den personen.

Be brevbärare, tidningsbud och folk som jobbar utomhus att hålla utkik efter din katt.

KyssSätt upp lappar!
Massor av lappar. Överallt i närheten av platsen där katten försvunnit. I affärer, på dörrar, busshållplatser, biblioteket, pizzerior, på lyktstolpar - överallt där det passerar människor.

Affischen bör innehålla en bra bild på katten. Ange datum, kattens färg, ålder/storlek, ras, kön, kännetecken, ditt namn och flera telefonnummer (som bevakas dygnet runt) och framförallt var katten försvann eller sågs senast.

Utlova gärna hittelön!

Lägg lappar i alla brevlådor i omgivningen.

KyssOm din katt är ID-märkt, se till att den också är ägarregistrerad hos DjurID eller Sverak  med aktuell adress och tel.nr. Då kan en ev upphittare kontakta dig direkt.

KyssKontakta djurskyddsföreningar, djurhem och veterinärer. Sänd dem en lapp med efterlysning av din bortsprungna katt.

KyssSätt ut en annons på olika hemsidor. Många katthem har egna efterlysningsmöjligheter.

KyssAnnonsera din sökannons på olika internetsöksidor. Den viktigaste och största är http://www.vilse.nu/, som skapades 2016 av Svekatt.

Andra tips på internetsöksajter finns här på sajten under fliken "Länkar", avdelning 3: http://kattpolisen.ifokus.se/links?discussions-1

KyssSätt in en annons i dagstidningen. Vissa tidningar låter annonser om bortsprungna katter vara gratis eller nästan gratis - ett exempel är GöteborgsPosten.

KyssKontakta katthemmet eller kommunen (kommunskytten) och be att få låna en kattfälla. En sådan kan vara till stor hjälp, men be att få utförliga instruktioner över hur den fungerar.

KyssNÄR DU HITTAR DIN KATT
När du upptäcker din katt, kanske i ett buskage, gå inte fram till den. Stå still, sitt på huk, tala med lugn normal röst. Stirra inte katten i ögonen. Lys inte på den med ficklampa. Vänta tills den kommer fram och stryker sig mot dig.

Lyft inte genast upp katten. Smek den försiktigt, lyft sedan långsamt upp den. Katten är säkerligen skygg och skärrad. Råkar katten i panik, och du tappar den, blir den mer svårfångad i fortsättningen. Är du långt hemifrån, ta med en transportbox om katten inte är rädd för boxen.

Viktigt: Meddela alla kontaktade personer och instanser att katten återfunnits. Plocka ned alla uppsatta lappar!

Löpsedelbild: Crisse

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Annons:
Hawknestgrove
2009-05-28, 23:17
#1

Puttar upp dettta på förekommen anledning! Här finns massor av bra tips!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Hawknestgrove
2009-05-28, 23:38
#2

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

BACKA
2009-07-11, 00:00
#3

Tack för alla råd. Jag har satt upp 100 lappar på "varannan" stolpe i skogen och i området. Ska lägga ut flygblad i varje brevlåda. Vandrat i skogen fram o tillbaka och ropat. Varit ute sent på natten och tidigt på morgonen då allt är tyst. Lagt ut mat. Ringt polis, katthem, djurkliniker, satt in annons i tidning, blocket mm. Har skaffat en fångstbur som ska sättas ut ikväll. Jag bara hoppas att det kommer ett jamande i dörren snart….Ingrid

loneramona
2009-08-01, 16:26
#4

men hur lägger jag in en anons till bortsprungna katter?

Alexej
2009-08-04, 21:57
#5

Du skriver ett nytt inlägg. Klicka på den svarta rutan i vänstra hörnet.

Under innehållet i ditt inlägg finns "grupp". Där letare du efter passande stad eller kommun. Sedan klicka du på "publicera inlägg".

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

teija6
2009-08-12, 02:15
#6

Långhårig Norskskogskatt/bondkatt bortsprungen. Rölli våran hankatt på 6 år försvann från Utmarksvägen i Lerum/Öxeryd 6/7-09. Han är kastrerad och grårandig med vit hals, halva nosen är vit, på magen är han lite orange/brun med vit rand och krulligt hår och han har vita tassar. Har ni sett honom, snälla ring eller maila oss på:

Mob. 0736-790760

0303-749113

0302-21092

teija6@hotmail.com

Mvh Teija Metsälehto

Annons:
Hawknestgrove
2010-06-10, 01:15
#7

Putt för säsongen!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Yred3
2010-06-18, 02:52
#8

Vi har slutat att sätta ut mat eftersom vi har med egna ögon ssett skatorna äta upp maten. Det finns inga affärer här där man kan efterlysa djur eller annat. Mataffären har tagit bort sin anslagstavla.

KattAnn
2010-08-17, 00:23
#9

Jag har följt alla tips och råd, spridit flygblad, satt upp lappar, frågat runder bland folk, annons på blocket, annons här inne, polisanmält och satt in annonser på flera katt-sajter, letat i varje dike runtom i byn men ännu inget "napp". 4-5 gånger om dagen är jag ute och letar efter min katt. Ropar och lockar. Kommer aldrig att sluta leta efter min älskade Sarek, en sibiriskkattpojke som fyller 5 år nu i augusti.

Alexej
2010-08-18, 00:31
#10

Det är så hemskt när en älskad katt försvinner.Gråter

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Gummisen
2010-08-18, 18:06
#11

Tack för alla tipsen här!!

Hawknestgrove
2010-08-18, 22:57
#12

ja ge inte upp.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Yred3
2010-08-19, 03:46
#13

Återigen har vår Kisse sprungit bort. 7 år gammal fick han smak på utelivet eller? Grannen såg honom en lördag eftermiddag när vi ej var hemma. Då hade han varit borta i drygt två veckor. Han är snarlik Alexej. Natten mot den 23 juli försvann han i Boden. Han är chipmärkt men inte kastrerad. Jag ser inga katter alls i området numera. Jag har varit ute och letat och kört med bilen eftersom jag vet att han känner igen ljudet på bilen. Förra gången var han borta i 6 dygn. Man vill ju veta vad som händer. Har också varit till polisen. Han kan ha blivit skrämd av alla grävmaskiner medmera. Jag har bett de närmsta garnnarna att om de ser honom säga till honom att han ska gå hem eftersom han brukar lyda.

Annons:
Yred3
2010-08-20, 12:52
#14

Vi saknar vår lille Kisse jättemycket fortfarande. Jag tycker att det borde vara lag på att chipmärka alla katter eftersom en tatuering kan förändras och dessutom kan de bli av med örat eller öronen.

Hawknestgrove
2010-08-20, 19:54
#15

ja i och med att han är okastrerad, så kan han vandra långt…. Damerna lockar. Så när du hittar honom, ta och knip klockspelet.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Yred3
2010-08-25, 17:03
#16

Ja, vi borde ha gjort det, men han är 7 år och brukar komma hem varje dag utom iår då han först var borta i tre dygn och en någon månad senare i 6 dygn och nu i en hel månad. När han kommer ska vi fixa det.

Gissa
2010-09-06, 01:53
#17

Tack för alla tipps här ovanför!

Min 2 åriga kattfröken har nu varit borta precis en vecka. Har lagt ut en anons här inne, och på andra ställen. Och gjort allt det där som ni andra också har gjort. Med lappar e.c.t. Jag undrar just vad katterna har för sig då de försvinner hemmifrån? Min kisse har aldrig varit borta längre än 6tim förut. Och nu har det gått en hel vecka!?! Det är absolut inte likt henne. Jag har stunder då jag tror det värsta. Då är jag tyngd av sorg och rädsla. Önskar så att det är någon som har sett henne, så att jag får veta att hon lever…

Hur går det för dig Yred3? Har din 7åriga kisse kommit hem än?

Åsa.

Alexej
2010-09-06, 12:36
#18

Okastrerade katter har en benägenhet att försvinner…Hormonerna styrs. Men tråkigt för katten för de hittar inte alltid hem.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Hawknestgrove
2010-09-06, 13:45
#19

ja tappa inte hoppet. Du kan  hoppas på dåligt väder, då brukar de gå hem om de kan…..

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

angelicag
2010-09-08, 10:33
#20

Hej, besökte den här sidan första gången igår kväll efter att min katt varit borta i 3 dygn. Läste tipset i detta inlägg om att ställa ut mat och vänta och se om katten rört maten dagen efter. Tänkte att detta kunde vara värt att testa om min katt nu var kvar i området. Ställde ut en matskål med torrfoder som jag skramlade lite med samtidigt som jag ropade på katten. 15 minuter senare var jag påväg att lägga mig men tog en titt på uteplatsen där vi ställt skålen, och där satt min lilla katt och åt! Gissa om jag blev överlycklig när jag kunde lyfta upp henne och ta med henne in!! Hon hade magrat lite, var såklart trött och hungrig men annars verkar hon må bra.

Tack så hemskt mycket för tipsen, var beredd på att testa dem alla för att hitta min katt och tack för att det finns en sådan här sida!!Skrattande

/Angelica

Annons:
Gissa
2010-09-08, 17:07
#21

Åhh så lycklig jag skulle blivit om min katt "Gissa" kunde göra samma sak!

Hon har varit borta i 9dagar nu….snyft.

Stort GRATTIS till dig och din kära kattfröken!!!Skrattande

/Åsa

Yred3
2010-09-08, 20:40
#22

Hurra för Kisse, han kom hem när jag åter började sätta ut mat.

Eftersom grannarna har sett honom så kan han inet ha varit speciellt långt bort. Har köpt det 7:de halsbandet och sagt till honom att det ska han ha kvar eftersom alla ska kunna se att han tillhör oss. Ännu så länge har han det kvar. Han har fått mat någonstans eftersom han har blivit mycket rundare.

Vi vet ju fortfarande inte varför han inte har kommit hem tidigare. Men det var bara 2 grader varmt , natten innan. Grävmaskiner, motorsågar osv. Grannen har tagit bort tre gamla tallar.

Men det är helt underbart att han har kommit hem. En bekant berättade att grannfrun hade hittat två döda katter i diket till sin tomt och sett efter tel.nr till katterna och det var samma ägare till dem, en mil bort. Det verkar suspekt.

Hawknestgrove
2010-09-08, 20:54
#23

Oj…. ja det verkar ju mysko… Nån kattmördare  i trakten?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Yred3
2010-09-09, 02:52
#24

Ja, man undrar ju hur det kan komma sig. I staden intill har någon skjutit katter, alltså andras katter..

Hawknestgrove
2010-09-09, 14:34
#25

Olagligt då? För man får ju inte skjuta katter hur som helst….Gråter

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Yred3
2010-09-09, 17:05
#26

Ja, naturliogtvis. Händelsen gick att läsa i tidningen för några veckor sedan. Vad gör människor med en död katt utan halsband?? Jag bara undrar…. Halsbandet satt kvar i 2 dagar. Så nu har jag köpt ett annat, så får vi se om det sitter lika kort tid. Jag trodde att katten skulle förstå att han måste ha det kvar men det var väl alldeles för lätt att bli av med. Så nu väntar halsband nr 8.

Kajsa77
2010-12-05, 15:16
#27

Tänk på att ju fler bilder på katten och ju mer detaljerad besk. av kattens teckning, ju större chans att nån kan identifiera den. Märkte det när jag skulle ut på nätet och kolla om en katt som var här var bortsprungen. Dåliga bilder, dåliga beskrivningar etc

Jättebra tips, Alexej!

//EK

facebook "Livbojen för hemlösa katter!

"You haven't lived until you've found something worth dying for" - Whale Wars

TNR - alla katter har rätt att leva!

BARF - rått kött enda naturliga för din katt!

Annons:
gun-mari
2010-12-25, 15:01
#28

Vår rödtigrerade,vit runt munnen kastrerade,idmärkta han katt GUSTAV försvann spårlöst från sitt hem Vikbolandet på em 4/10-2010.Vi hoppas nu att kanske kattpolisen kan finna honom åt oss. DÅ vi gjort allt vad vi kan för att hitta GUSTAV.Letat i diken, lagt lappar i brevlådor,affären,pratat med brevbäraren m.m, OBS! till ni alla som skaffar en katt det är faktiskt en i familjen så tänk efter 2 gånger innan.Det är hemskt när ens katt bara försvinner det är som ens barn skulle försvinna!!!!!                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Bortsprungen mycket saknad katt,hoppas om hjälp från                 någon!!!!!!

Hawknestgrove
2010-12-26, 12:04
#29

#28  HAr du lagt din beskrivning på den avdelningen som kissen hör hemma geografiskt? Annars så är det lite svårt att få folk att titta…..

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Hawknestgrove
2011-03-20, 13:32
#30

puttar upp denna artikel

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Marie-Louise Ohlson
2011-06-02, 00:54
#31

Har kollat av listan "att göra" för att kunna hitta Morris. ja måste säga att i min sorg var de välldigt skönt att hitta HIT, när jag pratat med "andra" så har ja offta fått responsen :

de är ju bara en katt eller ja ja men han kommer nog hem de är ingen ide att försöka leta han är redan borta. Jag säger SOM FAN ATT HAN E BORTA han är bara inte hemma just NU!

GOOO MORRIS ja ger inte upp hoppet!

Hawknestgrove
2011-06-02, 18:56
#32

Finns inget som heter BARA en katt… det är din finaste katt och vi kan bara hjälpa dig att hålla tummar och tassar här…..

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Forssander
2011-07-07, 17:24
#33

Vår katt SINGO 2 år. Har sprungit bort onsdag den 29/6-11 Eller han kanske har råkat blivit inlåst hos någon. Han är Grå- tigerrandig med vita tassar, lite vitt på magen och runt nosen och lite upp mellan ögonen, han har en rosa nos. Han är Id märkt i vänster öra 3549c. Om han har kvar sitt halsband så är det ett orange. Han försvann från Tvåspannsvägen i Jakobsberg/Järfälla onsdag den 29/6. Han är anmäld försvunnen hos Polisen. Mvh Familjen Forssander Om ni sett honom så ring på telefon. 0708697848 eller 0733147984. HITTELÖN!

Nu ligger den här:

http://kattpolisen.ifokus.se/discussions/4e15e42688f4724e94000055-jakobsbergjarfalla-hankatt-gra-tigerrandig#discussions-1

Hawknestgrove
2011-07-07, 18:50
#34

#33 JAg tar mig friheten att flytta ditt inlägg till rätt avdelning…

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Annons:
Yred3
2011-07-07, 19:39
#35

Enligt Aftonbladet idag har en markägare rätt att skjuta en katt på sin mark…. men inte när det gäller en hund. Polisen hade skjutit en katt som som bara var ute och annars en innekatt.

Alla katter bör vara chipmärkta, det behöver man inte ens bedöva för. När man märker i öronen förändras ju skriften efter några år.

Hawknestgrove
2011-07-07, 19:43
#36

Då har aftonbladet inte helt rätt. Katten är inte fredlös längre. Du får alltså INTE skjuta en katt som är främmande, såvida du inte vet att katten är en förvildad katt. Du har inte länken tikll artikeln?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Yred3
2011-07-08, 08:22
#37

Rubriken är: Så lätt kan din katt bli skjuten. Finns fortfarande kvar.

Hawknestgrove
2011-07-08, 17:38
#38

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Wand
2011-08-28, 20:42
#39

Min barndomsvän Evelina hade 3 katter när vi var mindre. En av dem sprang iväg och de letade efter honom i flera månader. Då jag var bjuden på ett födelsedagskalas hos en annan vän, så tog jag med Evelina dit. Då fick vi se att deras bortsprungna katt blivit omhändertagen hos min andra vän. 

Ibland finns det folk som tar in bortsprungna katter och inte riktigt annonserar ut det. Alltid värt att fråga runt hos folk! 

De kommer oftast tillbaka tillslut. :)

Det verkliga livet existerar i fantasin. Did I mention demons?

Hawknestgrove
2011-08-30, 15:09
#40

ja, det är det som är det värsta. Men man måste alltid se till att man får ut info om att katten är borta. För alltid finns det någon, någonstans, som kanske har sett elelr hört något.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

hittadjur-se
2011-12-05, 20:05
#41

Länkar gärna till Er, har ni lust att länka till oss? :-) Mvh Petra, hittadjur.se

Annons:
Hawknestgrove
2011-12-06, 12:43
#42

nu har jag lagt det bland våra länkar!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

kattnickan
2012-02-10, 18:07
#43

hej min katt är borta han är 1 år oorange-brun och vit jag ska dela ut flygblad imorgon men tänk så har ingen set min lilla katt. Jag älskar Lillen så mycket och är räd för att nåt har hänt honnom jag ska testa dinna tips.

så ser han ut

Hawknestgrove
2012-02-11, 17:50
#44

hej lägg samma inlägg som nytt inlägg under den geografiska avdelning som det ska vara…. då blir det lättare att hitta…

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Yred3
2012-02-11, 23:17
#45

Varför kan inte katter få samma staus som en hund?

Vi saknar vår kloka KISSE fortfarande sedan 20 mars 2011. Ingen som har sett honom under denna tiden. Jag såg spår i snön häromdagen och satte ut mat´, men insåg att det var kanske någon annan eftersom han alltid bnrukade göra oss upppmärkasamma på att han fanns på altanen.

Det är otroligt trist att inet VETA vad som har hänt. Just nu är det cirak 25 katter som är borta på min ort med 28000 innevånare medna den större stade på 90000 har ca 6 katter anmälda borta. Det finns någon som inte gillar katter här…..

Hawknestgrove
2012-02-12, 14:46
#46

#45 sätt in  ett inlägg under den geografiska avdelningen här. Den här tråden är ju bara till för upplysning. Du söker upp den orten du söker i till vänster, och gör ett nytt inlägg.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Yred3
2012-02-13, 01:11
#47

Jag har redan gjort det, när han försvann 2011-03-20. Men hur ofta tycker du att man ska upprepa samma sak?

Hawknestgrove
2012-02-13, 22:47
#48

Ja, det är ju lite fel i upplägget här, den här tråden ska man inte skriva i egentligen. JAg låser den….Putta upp ditt inlägg om din kisse!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Annons:
maltp
2014-02-21, 07:25
#49

OBS! Det är inte gratis att lägga efterlysning bortsprungen/saknad katt i GP=Göteborgs-Posten har själv haft annons där nyligen. Fast det kostar inte mycket och några har ringt fast det inte var vår katt. Men det visar att man når olika människor, så det är bra att prova allt man kan.

Elinisa
2015-05-16, 00:18
#50

Har aldrig själv varit kattägare, men kom att tänka på en sak.. 

Föräldrarna till en av mina vänner har en kisse som var borta längre än normalt. (Dett hände för kanske ett år sen.) Då de förstod att något inte stod rätt till engagerde de grannarna& gav sej ut& letade. Efter någon dags sökande hittades katten; trött, törstig& hungrig..
Han repade sej fint& jag ser honom ibland ute på sina vanliga promenader, då jag besöker mina föräldrar, -som bor granne med paret som äger kissen.

Kanske kan vara värt att kolla upp var det finns brunnar, (som man kanske inte ser så tydligt -där ett litet djur kan ramla ner& bli kvar.)
 (Ringa kommunen, samt markägare i området.)

martdat
2018-01-12, 07:35
#51

samlade tipps som hjälp i sökandet

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

martdat
2018-01-29, 08:51
#52

.

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

Upp till toppen
Annons: