Etikett01-frågor-allmänt
Läst 11097 ggr

HEMMA Veckholm/Dalby Bortsprungen hankatt

(Provar att publicera inlägget igen eftersom bilden på katten inte visades i det första inlägget)

Vår Bobo sprang bort den 28/10. Han är omhändertagen från ett katthem drygt 1,5 år sedan och är skygg men vänlig. Vi är nyinflyttade i området (Enköping) och han har aldrig blivit utsläppt av oss tidigare. Bobo är en ganska stor bondkatt med svart/brun randig päls, ca 5 år gammal, kastrerad och chippad. Han har ett jack på högra örat och ärr löpandes från munnen och hakan ner.  

Om ni ser en katt som passar in på Bobos beskrivning vänligen kontakta:

(tel.nr borttagna eftersom katten nu är hemma./ eskils, medarbetare)

eskils
2015-10-29, 13:22
#1

Här finns bra tips på vad du kan göra.

Viktigt att vara ute och leta noggrant och aktivt de första dygnen, i synnerhet tidig morgon och sen kväll! Använd ögon och öron och rör dig lugnt och tyst. Katten kan ha blivit instängd någonstans eller bortjagad av en större katt eller hund. Väldigt vanligt att katter blir instängda, så leta noggrant i bodar, garage osv!

Ställ ut doftande favoritmat nära hemmet på morgonen och kvällen/natten, så inte fåglarna äter upp den. Sätt upp massor med efterlysningslappar i området, helst med bild och löfte om hittelön och lägg lappar i brevlådorna i närområdet. Bra att du har ringt polisen och anmält, tel 114 14. Kontakta även katthem och annonsera i lokaltidningen.

Bra att han är kastrerad, det ökar chanserna!

Bra att ID-märkningen är registrerad hos DjurID .

Här finns länkar till fler kattsöksajter, i avdelning 3.

Hoppas han kommer tillrätta!

(Låser den andra tråden som var utan bild. Vi vill bara ha en tråd per katt.)

Uppkatten
2015-10-30, 21:45
#2

Upprätta en matningsstation nära där han kom ut. Använd mat som doftar mkt o gott t ex tonfisk + mat som han är van vid. Ställ maten lite skyddat. Ställ ut den först när det skymmer ute så fåglarna inte kalasar på maten. Genom att mata så minskar du risken att han lämnar närområdet och han blir lättare att hitta. Fortsätt mata så länge det behövs. Ev. kan man ställa ut mat på flera ställen och sedan fortsätta mata där maten försvinner.

Leta ffa i skymning-mörker-gryning. Var ute MÅNGA timmar i sträck så dags och vänta in katten, ffa i husets närhet. Får du syn på katten så "jaga" honom inte. HAN ska komma till DIG (det kan ibland ta många timmar så klä dig varmt o ha tålamod!).

Erbjud gärna en fri väg tillbaka in, t ex genom en altandörr som lämnas öppen på glänt till sent in på kvällen. Placera väldoftande mat en bit in i rummet.

Kontakta t ex ett katthem och be att få hyra/låna en s k kattfälla. Det kan vara ett bra hjälpmedel sådana här ggr. Be om noggranna instruktioner för hur fällan ska användas, placeras och övervakas.

Kolla på idhund.se om de har ngt sökekipage i er närhet som ev. kan hjälpa er i ert sökande. Idhundar är utbildade på att söka efter bortsprungna hundar och katter, och ska avbryta i tid så de inte skrämmer bort djuret som de söker efter.

Sätt upp MASSOR av efterlysningslappar minst 400 m bortåt i varje riktning + lägg lappar i folks brevlådor.

Anmäl katten bortsprungen till polisen på tfn 11414, samt till id-registret.

Efterlys katten på Facebook-sidor så som Vi längtar hem, Hittakissen, Bortsprungna katter  - djur.id mfl.

Många katthem har också hemsidor/facebooksidor där man kan få efterlysa sin katt.

Hoppas att han snart är hemma igen! ❤️

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

#3

Tack snälla för alla bra tips! Det senaste vi provat är just en kattfälla med tonfisk i. Än så länge har han inte vågat sig på den, men vi tror att vi såg honom tidigare idag och förhoppningvis blir han desperat nog och går in i fällan. Vi fortsätter att leta varje dag och hoppas på att få hem honom snart.

#4

Hej! Vill meddela att Bobo äntligen har kommit hem! Vi gav upp idén med kattfällan eftersom grannkatten hela tiden försökte komma åt den maten. Vi insåg att han ändå höll sig i närheten men att han var alldeles för skygg för att komma fram på dagen. Istället gick vi ut för att leta efter honom så fort det blev mörkt med ficklampor (ficklampans ljus reflekterar i kattens ögon i mörkret), doftande tonfisk och ropade efter honom. Tillslut vågade han komma oss närmre och till låta oss klappa honom. Efter någon dag var han så pass nära så jag chansade och lyfte upp honom och höll honom stadigt hela vägen hem. Han var inte helt nöjd men jag klarade mig med några rivsår i handen:)

Tack för alla bra tips!

Vänligen

Ella

annebeate
2015-11-02, 10:26
#5

Lycka!❤️

eskils
2015-11-02, 11:07
#6

Glad nyhet, bra jobbat, tack för att du berättar! 🙂🌺

Tar bort tel.nr och skriver HEMMA i rubriken.

#7

Låter bra, tack!

Uppkatten
2015-11-02, 17:08
#8

Bra jobbat!!! 🎂🎈 

Njut av att ha honom hemma igen!!! ❤️

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

#9

Tack! Det gör jag! Kelar med honom så fort jag får tillfälle och han verkar faktiskt njuta av att få vara hemma igen:)

Upp till toppen