Annons:
Etikett17-stockholms-län
Läst 2182 ggr
Idastrida
5/16/15, 6:42 PM

Saltsjöbaden Bortsprungen katt

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Räven är bortsprungen! Räven försvann 14/5 från Matrosvägen, Neglinge o Saltsjöbaden. Räven är chippad, lite blyg/rädd och älskar mat! Kontakta mig på 0702828128 om ni ser honom! Han är såååå saknad!

Annons:
Uppkatten
5/16/15, 7:14 PM
#1

OK, såg på Facebook att det här är en ett årig kastrerad hankatt. Hur van är han vid att vara ute? Har han varit ute ofta - och brukar han i så fall komma hem varje dag? Frågar för att kunna ge dig så bra råd som möjligt.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Idastrida
5/16/15, 11:19 PM
#2

Inte alls så van vid att vara ute. Varit ute utan koppel 3 gånger när vi varit hemma och sen drog han bara. Tacksam för alla tips!!

Uppkatten
5/16/15, 11:46 PM
#3

OK, lite extra klurigt eftersom han trots allt har varit ute lite grann, men inte är en van utekatt. Det innebär att jag måste ge dig lite "bredare" söktips. Jag utgår dock från att han är rätt stressad just nu eftersom han är ung och inte särskilt van vid att vara ute på egen tass.

Sätt ut mat och vatten sedan det börjat skymma ute. Genom att mata ökar ni chansen att katten stannar i området och katten blir då lättare att hitta. Ställ ut maten först när det skymmer så minskar risken att fåglarna kalasar på maten. Använd mat som katten är van vid och mat som doftar mycket och gott, t ex tonfisk. Ställ maten lite skyddat, t ex bredvid husväggen, eller invid ett buskage. Ibland kan det vara bra att mata på flera platser och sedan se var någon äter. Där någon äter fortsätter man att mata kommande kvällar tills dess att katten är infångad. Ställ gärna en s k baby watcher bredvid matskålen så hör ni när någon är där och äter och kan kolla vem det är. Om katten är svår att se i mörker kan ni prova att lägga ett vitt lakan/badlakan under matskålen.

Leta ffa i skymning-mörker-gryning. Så dags är katter lite extra "aktiva och modiga". Var ute MÅNGA timmar i följd och sök efter katten. Ta med ficklampa ut - har ni tur kan ni få se kattögon glimma till. Leta extra noga i buskage, under bilar, uppe på bildäck, på uteplatser i markplan o s v. Se er runt "med kattögon" efter bra gömställen för en stressad katt och undersök de gömställena noga. Tänk på att en stressad katt kan göra sig mycket liten och näst intill "osynlig". Leta därför noga t ex i buskage (kolla från flera håll etc). Tänk på att katten kan finnas alldeles i er närhet, men kanske ändå inte vågar ge sig till känna. "Fläng inte runt" för mkt när ni letar, utan ägna också ordentligt med tid åt att bara "vänta in katten" i husets närhet.

Har ni möjlighet så är det bra om ni kan erbjuda katten en fri väg tillbaka in, t ex genom en altandörr som lämnas öppen över natten. Tänk dock på er egen säkerhet i första hand om ni testar detta! Placera i så fall väldoftande mat en bit in i rummet.

Försök att få hyra/låna en s k kattfälla. Hör efter med t ex ett katthem. De s k kattfällorna är ofta till mycket god hjälp. Be om noggranna instruktioner för hur fällan ska användas och placeras.

Får ni syn på katten när ni är ute och letar så "jaga" inte katten. KATTEN ska komma till ER. Ute kan katter reagera annorlunda än inne, så rusta er med tid, tålamod, något att fresta katten med och matsäck till er själva. Räkna med att det kan ta flera timmar innan katten vågar sig fram till er och låter sig lyftas upp. När det gäller yngre katter så kan det vara bra att ha med sig ett skosnöre ut. Syftet är att locka katten till lek - en katt som börjar leka slappnar ofta av lite och är lättare att få närma sig/ta upp.

Överväg också att han kan ha blivit bortjagad av mer revirstarka katter, det drabbar ofta unga katter. Då måste ni söka längre bort, t ex gå runt i närområdet i skymning-mörker-gryning och locka på honom. Lämna dörren på glänt när ni kommer tillbaka hem så han får chansen att slinka in efter er alt. gå ut efter en stund igen och se om han har följt efter er hemåt. Kolla också så att han inte har blivit uppjagad i något träd och inte tar sig ner igen.

Du bör också fundera på om han kan ha blivit instängd någonstans av misstag. D v s om han kan ha tagit skydd innanför ngn öppen dörr/fönster/lucka som sedan stängts. Instängda katter reagerar ofta med att bli tysta och ligga och trycka, därför måste stängda utrymmen (garage, förråd mm) genomsökas noga och gärna flera ggr.

Anmäl katten bortsprungen till polisen på tfn 11414.

Är han registrerad så anmäler ni honom som bortsprungen även till id-registret.

Är han INTE registrerad så försöker ni få registrera honom akut nu i SKK resp. SVERAK. Se också till så att era ägaruppgifter i SKK/SVERAK är synliga på nätet!

Sätt upp MASSOR av efterlysningslappar minst 400 meter bortåt i varje riktning.  Lägg även lappar i folks brevlådor.

Efterlys honom på Blockets efterlystsida.

Efterlys honom också på Facebook-sidor så som Vi längtar hem, Efterlysta djur, Hittakissen, Bortsprungna katter - djur.id, Missing Cats Sweden mfl.

Många katthem (t ex Stockholms katthem) har också efterlystsidor (se deras hemsida under rubriken Efterlysningar).

Efterlys honom även i lokaltidningen.

Håller tummarna för att han snart är hemma hos er igen! Hjärta

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

[[eskils_]]
6/20/15, 1:03 PM
#4

Hur har det gått?

Upp till toppen
Annons: