Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (6) Senaste inläggen

01. Frågor och allmänt 02. Solskenshistorier allmänt 03. Katter som hittade hem 04. Skåne län 04.1 -- Trelleborg 04.2 -- Malmö 04.3 -- Lund 04.4 -- Landskrona 04.5 -- Helsingborg 04.6 -- Ängelholm 04.7 -- Kristianstad 04.8 - - Ystad 05. Blekinge län 05.1 -- Karlshamn 05.2 -- Ronneby 05.3 -- Karlskrona 06. Hallands län 06.1 -- Halmstad 06.2 -- Falkenberg 06.3 -- Varberg 06.4 -- Kungsbacka 07. Kronobergs län 07.1 -- Växjö 08. Kalmar län 08.1 -- Kalmar 08.2 -- Västervik 08.3 -- Öland 09. Västra Götalands län 09.1 -- Göteborg 09.10 -- Kungälv 09.11 Skara 09.2 -- Alingsås 09.3 -- Borås 09.4 -- Trollhättan 09.5 -- Skövde 09.6 -- Uddevalla 09.7 -- Lidköping 09.8 -- Herrljunga 09.9 -- Strömstad 10. Jönköpings län 10.1 -- Jönköping 11. Gotlands län 11.1 -- Visby 12. Östergötlands län 12.1 -- Motala 12.2 -- Linköping 12.3 -- Norrköping 13. Värmlands län 13.1 -- Karlstad 14. Örebros län 14.1 -- Örebro 14.2 -- Karlskroga 15. Södermanlands län 15.1 -- Nyköping 15.2 -- Katrineholm 15.3 -- Eskilstuna 16. Västmanlands län 16.1 -- Västerås 17. Stockholms län 17.1 -- Stockholm city 17.2 -- Södertälje 17.3 -- Upplands Väsby 18. Uppsala län 18.1 -- Uppsala city 19. Dalarnas län 19.1 -- Borlänge 19.2 -- Falun 20. Gävleborgs län 20.1 -- Gävle 20.2 -- Söderhamn 20.3 -- Hudiksvall 20.4 -- Bollnäs 21. Jämtlands län 21.1 -- Östersund 22. Västernorrlands län 22.1 -- Sundsvall 22.2 -- Örnsköldsvik 23. Västerbottens län 23.1 -- Umeå 23.2 -- Skellefteå 24. Norrbottens län 24.1 -- Piteå 24.2 -- Luleå 24.3 -- Kiruna
04.3 -- Lund

HEMMA Lund Bortsprungen katt centrala Lund

2013-12-17 20:00 #0 av: kristina.klinto@ki.se

Ca 21.00 den 16 december försvann Zelma i centrala Lund (sannolikt i området mellan Stora Fiskaregatan och stadsparken). Zelma är 1 år och 3 månader, men ser ung ut för sin ålder (väger strax över 3,5 kg). Hon är tigrerad, svart-grå, har vit nos och tassar, och lite vitt på magen. Hon är steriliserad och har en märkning i vänster öra, som dessvärre är lite suddig. Ögonen är gröna. Vi vore oerhört tacksamma om vi återfick Zelma! Hon är saknad av oss alla här hemma, inklusive sin kattsyster som letar oroligt efter henne. Kontakta oss på

(tel.nr borttaget eftersom katten är hemma). / eskils, medarbetare

Anmäl
2013-12-17 21:49 #1 av: Uppkatten

Är det här en katt som är van vid att vistas ute eller är det en innekatt som har kommit ut av misstag? Berätta gärna så kan vi hjälpa till med söktips!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2013-12-17 22:43 #2 av: kristina.klinto@ki.se

Zelma älskar att vara ute. Hon har mycket jaktinstinkt. Samtidigt som hon är avvaktande och kan bli rädd för olika saker, är hon ganska våghalsig. Hon har blixtsnabb reaktionsförmåga. Hon är skygg för okända människor, men när hon väl låter dem komma nära är hon oerhört kelen och tillgiven. Hon spinner mycket. Ikväll har vi sökt på gårdarna på gamla Väster, i den mån vi lyckats ta oss in. Många låsta portar. Det är ju lättare för en katt. Vi har också gått en runda i stadsparken och ropat hennes namn. Hon tycker om att vara ute på natten, och då är det mindre trafik. Vi är rädda att hon har passerat någon mer trafikerad väg och sen inte lyckats ta sig tillbaka. Eller att hon har fastnat någonstans. Vi hoppas innerligt att hon inte är skadad. Vi har gjort polisanmälan och även en anmälan till Lunds djursjukhus. (Jag borde gjort om öronmärkningen för länge sen. Vad jag ångrar mig!) Söktips mottages tacksamt!

Anmäl
2013-12-18 07:37 #3 av: Uppkatten

OK! Då vet vi lite mer.

Du har redan ringt polisen - det är bra! Gör så nu att du ringer tillbaka på 114 14 lite då och då och kollar "läget", vi har flera ggr sett hur en katt varit anmäld både som försvunnen och som upphittad hos polisen utan att polisen har "kopplat ihop" de båda ärendena. Ett annat problem är att polisens register inte täcker hela landet utan är enbart "lokalt". Har katten liftat med någon bil t ex är det svårt att hitta henne via polisen (om inte märkningen trots allt går att tyda).

Du skriver att din katt är öronmärkt. Är hon även registrerad? Ta i så fall kontakt med id-registret nu och anmäl henne som bortsprungen.

Sätt lappar högt och lågt i området där ni bor. Börja med att "tapetsera" ett område som sträcker sig 400 meter bort i varje riktning sett hemifrån. Lägg även lappar i folks brevlådor med ett foto + tfn nr på. Utlova gärna hittelön. Be att folk söker igenom sina garage och uthus (tvättstugor, växthus, lekstugor, soprum mm) mycket noga! En skygg katt ger sig vanligtvis inte till känna om man öppnar dörren och ropar lite, utan man behöver verkligen leta igenom uthuset noga så att katten inte ligger och trycker någonstans. Det är vanligare än man tror att katter blir instängda av misstag. De är s a s lite för nyfikna för sitt eget bästa.

En katt som insjuknar eller skadas under utevistelsen gömmer sig ofta och ligger och trycker och ger sig vanligtvis inte till känna (det är en överlevnadsreaktion). Därför är det viktigt att man söker av området där katten normalt brukar vistas mkt noga! Att man ser sig om "med kattögon" efter gömställen där en liten katt kan ligga och trycka. Om katten är i skick för det så kan den sedan börja söka sig hemåt efter någon eller några dagar.

Katter kan också bli ivägjagade av t ex hundar eller av mer revirstarka katter. Katten kan då ibland få svårt att hitta hem, eller inte våga sig hem. Därför brukar man börja med att söka av 400 meter i varje riktning sett hemifrån, för att därefter successivt utöka sitt sökområde. Tänk på att även ha koll uppåt, det händer att katter blir uppjagade i t ex träd och får svårt att ta sig ner igen.

Eftersom du beskriver henne som lite skygg skulle jag råda dig att leta extra noga i skymning, mörker, gryning. Då är katter som mest aktiva och lite extra "modiga". Det är extra viktigt om hon har hamnat längre bort än normalt, där hon kanske inte känner sig helt bekväm.

Det händer då och då att katter tar sig ombord i en bil, i en transport, på ett släp eller liknande. Det har t ex vid flera tillfällen hänt att katter rest till Gotland för egen tass. Därför är det viktigt att "lappa" även digitalt, t ex genom att annonsera på Blocket efter henne, på facebook, genom att annonsera i lokaltidningen, genom att annonsera på katthemmens hemsidor o s v.

Mejla också gärna till katthem och veterinärmottagningar i närområdet och be dem hålla ögonen öppna.

Ofta är det avgörande att man börjar leta mycket aktivt redan i ett tidigt skede, och att man fortsätter leta! Många ger upp alldeles för tidigt. Fotarbete och lappning är ofta A och O sådana här gånger.

Man får ofta - som kattägare - känslan av att leta efter en nål i en höstack, men katten finns där ute någonstans och behöver självklart få komma hem!

Måste iväg till jobbet nu, men kan återkomma med fler söktips senare.

Hoppas hon snart är tillbaka hos er!!! Hjärta

 

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2013-12-18 22:27 #4 av: kristina.klinto@ki.se

Tack! Jag har anmält till polisen, SKK och Lunds djursjukhus. Jag har lagt upp efterlysningar på flera sidor. Vi har varit ute och letat ikväll igen. Det svåra är att det är många låsta gårdar och portar där katter kan ta sig in men inte människor. Efter som det är en katt med mycket instinkter har vi fokuserat i riktning mot grönområdena, men ikväll har det kommit tips från gågatorna och de mer trafikerade gatorna, så nu har vi börjat söka även på det hållet. Ska imorgon börja sätta upp lappar på portar i området och i affärer. Hur tänker en katt? Vi har alltid släppt ut henne i trädgården mot de lugna kvarteren. Hon har aldrig fått gå ut genom porten på framsidan, eftersom vi har tyckt att det är för stökigt där. Kan det ändå vara så att hon har sökt sig åt det hållet, och kan hon då ha problem att hitta hem? Man hör ju om katter som färdats långa avstånd i bil, men ändå lyckats ta sig hem. Hennes kattsyster Zizzi, som alltid har tagit hand om henne, verkar bekymrad. (Hon är mer som en fundersam hund eller människa än en katt.) Lilla, lilla Zelma...

Anmäl
2013-12-18 22:47 #5 av: Uppkatten

Hon kan mycket väl ha sökt sig åt "fel" håll, jag ser ofta katter här hemma som inte alls håller sig på de lugna gårdarna och i villaområdet utan ger sig ut på/över stora vägen... trots att det kan vara ordentligt med trafik vid den tidpunkt då katten får för sig att korsa vägen...

Katter har - precis som du skriver - en god förmåga att orientera sig (sannolikt efter magnetfält i marken), men som jag har förstått det kan en katt som t ex blir jagad (av t ex annan katt/hund) ändå hamna vilse. Katter verkar också - precis som vi människor - ha olika lätt/svårt att hitta rätt.

Katter kommer vilse - det är det ingen tvekan om!

Lappa-lappa-lappa!!!

En kastrerad honkatt håller sig vanligtvis inom 400 meter sett hemifrån, men det finns förstås ingen garanti att katten inte tar sig längre bort/eller jagas iväg/åker iväg med bil.

Om du får rapporter om att hon har setts på något speciellt ställe så börja omgående att ställa ut mat där! Ställ ut maten till kvällen (så att inte fåglarna tar den!), ställ maten lite skyddat t ex invid en husvägg eller intill ett buskage. Märker du att någon äter där så fortsätt att mata! En katt som inte får mat kan nämligen fortsätta att vandra allt längre bort för att hitta något att äta. Jättebra om man kan etablera en matningsplats alltså! Använd gärna mat som du vet att hon gillar, och mat som luktar extra mycket och gott (t ex tonfisk). Vid minusgrader måste du förstås ställa ut torrfoder istället. Ställ även ut vatten! Vid minusgrader har jag läst att man kan tillsätta lite socker i vattnet för att det inte ska frysa lika lätt.

Vid matningsplatsen kan man så småningom sätta sig på vakt och hämta hem sin katt (i bästa fall!) eller ställa ut en s k kattfälla om man tror att katten kan vara skygg eller av annan anledning vara svår att fånga.

Jag fortsätter hålla tummarna!!!HjärtaTänk på att fotarbete många gånger är A och O i sökandet efter katten, spec. om katten befinner sig på "okänd mark". Och även om katten ser/hör er är det inte säkert att hon vågar svara (även om hon normalt sett skulle ha gett sig till känna, om hon hade befunnit sig hemomkring). Så leta många ggr i varje område!!!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2013-12-18 23:38 #6 av: kristina.klinto@ki.se

Tack vi fortsätter leta!

Anmäl
2013-12-21 19:03 #7 av: Hawknestgrove

ja ge inte upp i första taget..

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2013-12-22 11:29 #8 av: kristina.klinto@ki.se

Zelma är återfunnen!! För en liten stund sen såg vi i henne i fönstret i grannens lägenhet. Hon måste smitit in innan de reste. Reservnyckel fanns i huset. Zelma verkade först lite skärrad, men mår nu bra. Tack till alla som har engagerat sig! Det har känts otroligt bra med allt stöd!

Anmäl
2013-12-22 13:32 #9 av: Uppkatten

Oj!!! Har hon haft tillgång till vatten/något att äta? Annars kan hon behöva hjälp av veterinär nu, t ex med att bli uppvätskad efter så här många dagar utan mat/dryck. Veterinären kan då lägga som en vätskepuckel under nackskinnet på katten, som absorberas av kroppen så att katten får hjälp att få i sig vätska på det sättet. Ni måste också vara mycket försiktiga med att mata igång henne!!!! Pyttesmå portioner men ofta (här talar vi om teskedsstora portioner ca 1 ggr/timme i början). Annars kan hon få problem med magen etc. Ta henne till veterinär omedelbart vid tecken på magont. Jag skulle tro att man även bör kolla hennes lever- och njurvärden ett par ggr efter flera dagar av svält... Det är bl a fettlever som kan inträffa vid svält och som kan bli mkt allvarligt. Ring veterinär och rådgör tycker jag!!! Man kan alltid ringa Agrias veterinär för rådgivning (kostar typ 60:-) eller så kan man ringa till något av de större djursjukhusen i sådana här ärenden även när det är jourtid. Skulle tro att a/d foder på burk (som kan röras ut i vatten) vore det bästa att ge henne just nu - diskutera detta med veterinären. Men helt fantastiskt att hon är hemma hos er igen!!!! Hjärta Dessvärre är det inte första gången jag har hört talas om att en katt har tagit sig in i en grannlägenhet... Håller tummarna för att hon har klarat sig bra trots allt Hjärta

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2013-12-28 10:17 #10 av: kristina.klinto@ki.se

Zelma mår prima! Hon var dammig (smutsigt hos grannen) och skärrad (larmet hade tydligen varit igång till och från) först. Men annars alldeles opåverkad. Storleken på portionerna reglerade hon själv. Hon har alltid varit rätt måttlig med maten. Sen låg det en del gamla matrester framme hos grannen, så kan hända har hon ätit där, trots att hon vanligtvis är oerhört kräsen (äter bara kattmat och möss). Efter sitt äventyr hos grannen hade hon inte lust att gå ut på ett par dagar, utan ville hellre vara nära sin syster och familjen. Tack för allt engagemang och god fortsättning!

Anmäl
2013-12-28 11:00 #11 av: Uppkatten

Härligt att höra, har tänkt mycket på er.

Vad bra att grannen hade lämnat matrester framme, även om det normalt sett kanske inte är så trevligt...

Men för Zelma var det ändå tur den här gången!

Tillgången till mat och dryck är ofta avgörande när katter blir instängda av misstag över längre tid.

Krama lill-katten från mig Hjärta

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.