Annons:
Etikettallmänt
Läst 69434 ggr
martdat
2014-10-03 21:06

Anmäl Upphittad /Förlorad till Polis tel 114 14

Ett djur som är borttappat räknas som hittegods och faller under hittegodslagen. Det innebär att om du omhändertar ett borttappat djur är du skyldig att anmäla det till Polisen

Ett djur som är borttappat räknas som hittegods och faller under hittegodslagen. Det innebär att om du omhändertar ett borttappat djur är du skyldig att anmäla det till Polisen

Djuret tillfaller upphittaren:

1. Om ägaren inte är känd inom tre månader från det fyndet anmäldes hos polismyndigheten,

2. Om inte ägaren hämtar djuret inom en månad från det han eller hon av polismyndigheten underrättats om fyndet,

3. Om ägaren till djuret inte vill ha tillbaka djuret.

 Källa och mer information http://polisen.se/Service/Hittegods/Upphittade-djur/

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

Annons:
[[eskils_]]
2014-11-11 13:08
#1

Puttar upp informationen.

Uppkatten
2015-03-08 09:00
#2

Många kattägare verkar tro att - om någon hittar katten - så har man som kattägare åtminstone tre månader på sig att få tillbaka katten. Men riktigt så är det inte.

Hörde t ex nyligen en debatt (där polis och andra aktörer ingick) och där det hävdades att omärkta huskatter har ett så pass ringa värde att de inte ens omfattas av hittegodslagen till skillnad från t ex id-märkta katter och katter som uppfattas vara raskatter.

I hittegodslagen står också att "är förvaringen av djuret förenad med stora kostnader eller om det finns särskilda skäl bör polismyndighet låta sälja djuret tidigare än de tre månader som stadgas i 4 § hittegodslagen och beträffande hund de tio dagar som stadgas i 4 a § hittegodslagen. Kostnaden bör bedömas med utgångspunkt i djurets värde. Särskilda skäl kan vara att djuret är så speciellt att en lämplig fodervärd inte kan hittas. Har djur tillfallit staten enligt hittegodslagen kan i vissa fall djuret avlivas med stöd av 5 § lagen (1974:1066) om förfarande med förverkad egendom och hittegods m.m. Innan beslut fattas om avlivning bör lokal djurskyddsorganisation få möjlighet att omhänderta djuret".

Många upphittade omärkta huskatter skrivs ju t ex över på katthemmen redan efter någon eller några veckor (de katterna har f ö verkligen tur, för då får de vanligtvis en andra chans!). MEN är katten omärkt, rädd, och börjat bli förvildad är risken stor att katten istället tas för "en vildkatt" och dessa katter avlivas i många fall.

Vad jag vill få fram är att det är VIKTIGT att kastrera, id-märka och registrera sin katt (i SKKs eller SVERAKs id-register). Det är många gånger en livlina för katten om den kommer vilse eftersom ID-märkningen i kombination med registrering gör att den som hittar din katt också har chansen att hitta dig!

Även innekatter bör vara id-märkta eftersom de är mycket vanligt att innekatter kommer ut av misstag (genom fönster/dörrar/transportburar som går sönder/katten sliter sig på koppelpromenaden o s v).

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

martdat
2015-03-10 21:55
#3

 ja det stämmer tyvärr. efter tio dagar i alla fall brukar polisen skriva över på katthemmen. antar det har med förvaringsproblem att göra,,,svårt att förvara katt på en hylla i hittegodsavdelningen,…..

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

pernillaoscarsson
2015-03-16 12:18
#4

https://www.facebook.com/groups/371146596372539/

"Detta är Polisens Djur Stall så enl. hittegodslagen får vi omplacera katterna efter 5 dygn. När det gäller märkta katter eller raskatter brukar vi vänta någon vecka extra. "

Alltså kvittar det om katten är märkt eller ej. Dock kan man ju samtidigt tycka, att saknar man sin katt så hör man ju av sig till polisen ganska snart efter att den försvunnit. Men 5 dagar tycker jag personligen är väldigt kort tid. Oftast vill väl folk vänta någon dag innan polis kontaktas för att katten vanligen brukar dyka upp själv. Sedan tycker jag även att det är fel att en omplacering gör att det nya hemmet bestämmer ifall den riktiga ägaren ska få tillbaka sin katt eller ej ifall denne dyker upp. Ok om man omplacerar katten i en jourhem i 3 månader, då har den gamla ägaren verkligen tid på sig att hitta sin katt.

Jag vet inte hur mycket poliserna sammarbetar med varandra? Har ganska svårt att tro att en polis i norrland kontaktar poliserna i skåne om bortsprungna katter? Det är ju t.ex. inte helt ovanligt att en katt kryper in i en bil och följer med utan att säga ett knyst. (Vi körde hem med pappas katt uppe i hjul"huset"). Då är det ju inte så konstigt att en ägare inte hört av sig på 5 dagar?

Uppkatten
2015-03-16 18:43
#5

Vad jag vet så finns det inget skrivet om att katter får omplaceras efter 5 dygn i hittegodslagen. Däremot finns det en tidsangivelse på 10 dagar - för hundar.

Det kvittar absolut inte om katten är id-märkt eller inte. Katten har betydligt bättre chanser om den är id-märkt (det bevisar t ex att katten en gång varit ägd = svårare för Lst att påstå att det är en "vildkatt" + att då fatta ett snabbt avlivningsbeslut). Dessutom är ju ID-märkningen i bästa fall registrerad och då kan man hitta kattens ägare den vägen. Det händer även att kattägare registrerar sina katters id-märkningar akut när katterna väl försvunnit och även då fyller märkningen en funktion.

Poliserna samarbetar ö h t inte med varandra när det gäller bortsprungna katter. Det finns t ex inget gemensamt nationellt register, vilket naturligtvis är en stor brist.

Allt det här säger dessvärre något om kattens status i samhället… Bedrövligt är bara förnamnet…

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

martdat
2015-03-18 17:11
#6

ja det är hemskt att de får tillåtelse så fort….

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

Annons:
[[eskils_]]
2015-03-21 11:49
#7

Håller med Uppkatten till fullo!

Det verkar tyvärr stämma att endast ID-märkta katter har ett värde i polisens och Länsstyrelsernas ögon. ID-märkningen och registreringen är ett livsviktigt skydd för katten. Man registrerar sin märkta katt hos DjurID eller Sverak. Nästan gratis och går på några minuter…

 Om en omärkt eller oregistrerad katt springer bort lever den mycket farligt!!! Den riskerar att dö trafikdöden (vanligast dödsorsak för katter enligt Agria), frysa eller svälta ihjäl, plågas av elaka människor, avlivas på order av Länsstyrelsen, skjutas ihjäl av kommunskytt eller markägare, eller i bästa fall hittas av kattvän och omplaceras till en ny ägare. Den ursprungliga ägaren har liten chans att se sin katt igen.

Så här skriver Länsstyrelsen Västra Götaland på sin hemsida:
Om det kan antas att katten är övergiven kan du som markägare själv avliva katten. Du behöver inte Länsstyrelsens tillstånd för detta. Det är mycket viktigt att avlivningen utförs på ett korrekt sätt. Tänk också på att det är viktigt att du är helt säker på att katten inte har någon ägare! I tätbebyggt område krävs tillstånd av polisen för att skjuta katter.

Upp till toppen
Annons: