2009-03-14 14:03 #0 av: Alexej

Örontatuering: En bokstav och några nummer tatueras in i kattens ena öra med grön eller svart färg. Katten måste vara sövd. Rikligt med färg från en tub penslas på en sorts tång, och sedan sticker veterinären taggarna igenom örat. Överskottsfärgen får vara kvar och torka in. Chipmärkning: Ett litet chip som kan avläsas injiceras in mellan kattens skuldror. Kanylen är bara något större än vid vaccineringen och katten behöver ej sövas.

ident_hk_01.gif

1. Tatuering/tångmärkning
Tatuering/tångmärkning är den vanligaste ID-märkningsmetoden för katter i Sverige men även många hundar är ID-märkta med en tatuering. Tatueringen/tångmärkningen görs i vänster öra eller, mera ovanligt, i ljumsken.
Tatuering får sedan 2009-01-01 bara utföras av veterinär. Djuret måste sederas (ges lugnande medel) för att id-märkning med tatuering/tångmärkning ska tillåtas.

ID-nummer (tatuering/tång-ID) hund: För hundar som är stambokförda i SKKs register består id-numret vanligen av registreringsnumrets första fem siffror följt av en bokstav som representerar registreringsåret. Undantag från denna regel förekommer dock.

ID-nummer (tatuering/tång-ID) katt: 4 eller 5 siffror och/eller bokstäver blandade.


2. Microchipmärkning
Märkning med microchip är den vanligaste ID-märkningsmetoden för hundar i Sverige. Hundar och katter kan microchipmärkas från sex veckors ålder och går därefter att identifiera hela livet. Både veterinärer och utbildade id-märkare kan utföra id-märkning med microchip. Microchipet injiceras under huden på djuret, normalt mellan skulderbladen. Ingreppet känns inte mer än en vanlig vaccination och är inte skadligt. Alla chip har ett unikt ID-nummer inprogrammerat och det är det numret som registreras i ägarregistret. För att såväl avläsare som registrering skall fungera problemfritt skall endast chip som följer ISO-standard användas.

index.php2.jpg

För att kunna se ID-numret på ett microchipmärkt djur, krävs en speciell avläsare. Avläsare finns hos polisen, hos veterinärer, djurhem samt på de flesta brukshundklubbar och SKK länsklubbar.

Vilken ID-märkningsmetod är bäst?
Vilken metod du ska välja när du ID-märker ditt djur beror på flera faktorer. De båda märkningstyperna har så väl för- som nackdelar.
Det är lätt att se att ett tatuerat/tångmärkt djur är ID-märkt. Å andra sidan kan märkningen blekna med tiden och bli svår, eller i vissa fall omöjlig att tyda. Vistas man ofta med sin hund eller katt i glesbyggd måste man tänka på att det kan vara långt till närmsta chipläsare, i sådana områden är en tatuering ofta att föredra.
Ett chipnummer är lätt att läsa av och när det väl sitter på plats under huden är det ytterst sällsynt att det slutar att fungera. Men man kan inte se på ett djur att det är chipmärkt och utan avläsare kan man inte heller läsa av id-numret. Ska du resa utomlands är en chipmärkning ofta det enda alternativet. Från och med 2011 måste alla hundar och katter som ska resa inom EU vara chipmärkta. Några länder (t.ex. Storbritannien och Nederländerna) kräver redan i dag att besökande djur ska vara chipmärkta.

Chipstorlek:
ident_hk_04.jpgVilken metod du ska välja beror alltså på många faktorer. Prata gärna med din veterinär eller ID-märkare om vad som är lämpligt för just dig och ditt djur. Har du en hund har uppfödaren förmodligen redan gjort valet åt dig. Men du kan förstås alltid komplettera med en chipmärkning om ditt djur är tatuerat eller vice versa. Med både tatuering och chipnummer ska det mycket till för att ditt djur inte ska kunna identifieras. Glöm bara inte att uppdatera registret med det nya ID-numret om du väljer att komplettera med ett chip eller tatuering.

index.php.jpg

3. Halsband
Ett halsband på en katt är en väldigt osäker metod. En halsband kan lätt ramla av eller fastna t.ex. i en buske eller gren. Halsband utan kardborreknäppning kan vara farligt för en katt. En katt som får sitt framben inklämd i halsbandet eller fastnar i en gren kan skadas allvarligt. Köp alltid ett kalsband i neonfärger eller med reflex. Köp till en hylsa med adresslapp som hänger i halsbandet.

Tar alltid bort pinglan på halsbandet. Det är väldigt stressande för en katt att jämt tvingas höra pinglandet. Risken att en katt fånga en fågel är inte stor. Efter norska undersökningar är det mindre än 0,5 % av antalet fåglar som fångas av katter. De fåglar som blir kattens byte är dessutom ofta sjuka eller skadade.

Det finns ID-brickor där kattens namn och adressuppgifter kan markeras. Brickan hängs sedan i halsbandet.

ID-brickor kan köpas här.
Säkerhetsbrickor med registreringsnummer kan du beställa på Smart Safety.

Fördelen är att alla kan se att katten har en ägare.

4. Pejlutrustning för katter
Utrustningen består av en liten radiosändare och en mottagare.

Räckvidd: ca 1,5 - 2 km och priset ligger på ca 3 000 kronor.

Finns att beställa på Pet.com.se

Recension av Petcom smådjurspejl