Annons:
Etikettallmänt
Läst 70507 ggr
Alexej
3/14/09, 1:38 PM

SKKs kattägarregister DjurID

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det finns över 100 000 hemlösa katter i Sverige, framförallt i Syd- och Mellansverige. I norra Sverige har katter sällan möjligheter att överleva en vinter. Hur stora är då möjligheterna att hitta sin katt? T ex grårandiga katter ser nästan likadana ut. Hur ska då t ex ett katthem då veta att katten har en ägare? Och många av dessa hemlösa katter har haft ett hem och en ägare.

SKKs ( Svenska Kennelklubben) ägarregister DjurID är ett frivilligt register för ID-märkta hundar och katter.

DjurID har i februari 2015 mer än 600 000 registrerade katter.

ID-märkning och registrering borde vara en självklarhet för alla kattägare.
Genom att ID-märka och registrera din katt ökar chansen avsevärt att du återfår den om den skulle springa bort. En billig livförsäkring!

Är du osäker på om din katt finns med i SKKs ägarregister? Då kan du själv kontrollera uppgifterna på  hemsidan http://www.skk.se/sv/om-skk/djuridse-skks-agarregister/katt/registrera-katt/ eller ringa på telefon 08-795 30 00 vx.

Är din katt inte ID-märkt än bör du snarast kontakta din veterinär eller ID-märkare för att boka tid för ID-märkning. Du kan välja mellan chipmärkning och tatuering. Båda märkningstyperna har sina för- och nackdelar. Tatuering genomförs bara under narkos och kräver insats från veterinär. Chipmärkning (används internationellt) kan utföras av person med specialutbildning och görs via injektionskanyl när katten är vaken.

När katten är ID-märkt är det viktigt att du själv registrerar ID-märkningen i ett ägarregister! Annars är märkningen inte till någon nytta. SKK tar ut en engångsavgift (130 kronor) för registreringen. Du får en blankett för ägarregistrering av veterinären eller ID-märkaren. För katter som märkts med en tatuering i örat är blanketten lila och för katter som märkts med microchip är blanketten blå.

Fyll i blanketten, välj om du vill att dina personuppgifter (namn, adress och telefonnummer) ska visas på SKKs webbsida, underteckna, frankera och posta sedan blanketten. Klart!  Vill du ändra ditt val senare fyller du i och skickar in blanketten http://www.skk.se/Global/Dokument/Om-SKK/djurid-se/Andring-av-personuppgifter-katt-ifyllbar-M312.pdf. Viktigt att meddela här om du flyttar eller byter telefonnummer!

Kan du inte finna blanketten kan du beställa en ny genom att maila djurid@skk.se

Vad händer sedan?
När blanketten nått SKKs ägarregister arkiveras den tillfälligt i väntan på registrering. Ungefär en vecka efter det att ditt djur registrerats kommer en bekräftelse i din brevlåda. Läs igenom bekräftelsen och kontrollera att uppgifterna är riktiga. Har du ägarregistrerat en katt som inte är stambokförd hos SKK så följer ett inbetalningskort (130 kr) med bekräftelsen.

Omplacering/försäljning
Om du omplacerar eller säljer din katt meddelar du detta på blanketten  Ägarbyte Katt http://www.skk.se/Global/Dokument/Om-SKK/djurid-se/Agarbyte-katt-ifyllbar-M311.pdf. Båda parter undertecknar blanketten. Registrering av ägarbyte är kostnadsfritt och bekräftelse på ändringen skickas både till den tidigare ägaren och till den nya ägaren. Tänk på att uppgifterna i SKKs ägarregister inte kan användas för att styrka ägarskapet juridiskt. Ett köpeavtal eller annan överlåtelsehandling ska alltid upprättas när du omplacerar ett djur.

**SKKs hemsida för kattregistret
**http://www.skk.se/sv/om-skk/djuridse-skks-agarregister/katt/registrera-katt/

Telefon  08-795 30 00 vx vardagar 10.00–12.00 och 13.00–15.00.

Beställa blankett eller meddela avliden registrerad katt, maila till djurid@skk.se

Om din katt springer bort:
http://www.skk.se/sv/om-skk/djuridse-skks-agarregister/katt/min-katt-ar-borta/
https://www.facebook.com/djuridkatter

Om du hittat en hemlös katt:
http://www.skk.se/sv/om-skk/djuridse-skks-agarregister/katt/upphittad-katt/
https://www.facebook.com/djuridkatter

(Artikeln var ursprungligen hämtad från SKK, lätt ändrad och uppdaterad i februari 2015 - eskils, medarbetare)

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Annons:
[sarasvati]
2/2/11, 4:09 PM
#1

Informativ och bra artikel!

Fick för mig att gå in och kolla mina katters registrering på SKK. Finns där, snyggt och fint, MEN min drygt 4-åriga hona anges som EJ kastrerad. Det var hon ju inte heller vid chipmärkning och registrering för lääänge sedan. Men nu är hon det såklart! Så ibland kan man behöva uppdatera kattinformationen också. För det finns ingen särskild blankett, men har mailat SKK nu. Hoppas på snabb ändring. :-)

Hawknestgrove
2/2/11, 7:15 PM
#2

ja jag var också inne och kollade skulle behöva uppdatera ett mobilnummer.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

EvaSe
2/5/11, 9:32 PM
#3

Registrera katten på Sverak också. Det kostar inget.

/EvaS

S*Capsicum´s   www.capsicumcats.se

EvaSe
2/5/11, 9:32 PM
#4

Registrera katten på Sverak också. Det kostar inget.

/EvaS

S*Capsicum´s   www.capsicumcats.se

David
5/11/11, 4:53 PM
#5

#3. Precis. SVERAKs ID-register för katter är helt kostnadsfritt, både att registrera sig i och att använda.

Blankett för registrering finns på www.sverak.se/id

// David

Ett hem utan katt är bara ett hus...

Hawknestgrove
5/11/11, 5:50 PM
#6

ja så har vi gjort. Tack David för att ni tipsar om det. Vi har för säkerhets skull än så länge kört med att regga i båda.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Annons:
nelliots
5/16/11, 7:14 PM
#7

Tillägg: SVERAKs ID-register är öppet för alla kattägare. Man behöver inte vara medlem eller ha en raskatt. Är du medlem i SVERAK-klubb kan du även få ett utfrdat huskattbevis för en billig penning. Där står alla uppgifter om katten inkl ID-nummer och katten får ett registreringsnummer i SVERAK. Huskattbeviset krävs för utställning och på baksidan kan man fylla i kastreringsintyg och vaccinationer.

Mer information på www.sverak.se

~ S*Nelliot's siames & orientaliskt korthår ~ www.nelliots.se ~
**Kattungar till salu!
**"The cat has too much spirit to have no heart" - Earnest Menaul

Alexej
5/16/11, 7:37 PM
#8

Jag skrev artikeln för länge sedan innan Sverak började med sitt register. Får arbetar om artikeln. Vi anmäler alla katter nuförtiden till Sverak.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Hawknestgrove
10/23/12, 2:42 PM
#9

Puttar upp viktig artikel

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

[[eskils_]]
2/25/15, 12:20 PM
#10

Puttar upp den viktiga informationen om ID-märkning och registrering.

Jag har gjort några små ändringar i artikeln för att göra den lite mer lättläst. Artikeln var hämtad från SKK. Har också bytt ut de gamla länkarna från 2009 mot aktuella länkar.

Obs att man kan registrera sina ID-märkta katter även i Sveraks register (både raskatter och huskatter), hemsida här: Sverak. Instruktioner här: http://www.sverak.se/SVERAK/Top_innehall/blanketter_pdf/Latkatt_ID_huskatt.pdf

Man vet ju aldrig vad som händer om katten springer bort - kommer polisen eller den som hittar din katt att söka i Sveraks eller SKKs register…..? Tryggast för katten är förstås att vara registrerad i båda!! 🙂

Upp till toppen
Annons: