Annons:
Etikettallmänt
Läst 30267 ggr
Alexej
3/18/09, 12:03 PM

Otydlig tatuering?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

En örontatuering är väldigt bra eftersom den syns med blotta ögat. Den gör det lätt att se att det finns en ägare. Är katten däremot chipmärkt måste ID-märkningen läsas av med en särskild apparatur. Kommunskyttar kontrollerar tyvärr inte alltid om en infångad katt är ID-märkt med chip. Örontatueringen har dock en nackdel, den kan bli väldigt otydlig efter ett tag.

Tatueringen består oftast av en kombination av siffror och bokstäver i hundens eller kattens vänstra öra. Tatueringen läses inifrån örat och utåt.

Veterinären stansar in märkningen igenom örat med en speciell tång och gnider sedan in grön färg. Det syns inte speciellt väl om en katt har svarta respektive grå öron. Man måste titta inne i örat för att se tatueringen.

Jag har samlat några tips om vad man kan göra när man har hittat en katt med otydlig örontatuering.

Ta bort hår och smuts som sitter över tatueringen.

Ett tips på hur du lättare kan se vad som står är att fukta örat försiktigt, då syns ofta färgen bättre. Du kan även försöka lysa genom örat från "baksidan" med en ficklampa.

Kan du trots upprepade försök inte tyda alla tecken finns det ett annat knep. Du kan då byta ut det otydliga tecknet mot *. Några exempel: Om du i djurets öra t.ex. kan tyda siffrorna 1234 och ser att det finns en siffra eller bokstav efter siffran 4 skriver du in 1234* i rutan för id-nummer. Kan du se kombinationen 12 45 och ser att det finns ett otydligt tecken mellan siffrorna 2 och 4 skriver du 12*45 i rutan för id-nummer. Du får då upp alla kombinationer som stämmer överens med de kända tecknen. För att underlätta ytterligare kan du sedan sortera resultatet av sökningen efter färg, ort eller kön genom att klicka på rubriken. På så vis kan du lätt finna exempelvis alla svarta katter som har kombinationen 1234* eller alla katter i Göteborg som har kombinationen 1234*.

9999 skrivs i stället för födelseår när kattens ålder är okänd.

**Sökning i SKKs ägarregister
**När du läst av djurets id-märkning är det dags att söka efter ägaren. I SKKs ägarregister finns över 600 000 hundar och 400 000 katter registrerade med uppgifter som djurets namn, kön, färg, födelsedatum och ras, tillsammans med ägarens namn, adress och telefonnummer. Du kan själv söka i registret. Du hittar registret under Webbtjänster/Ägarregister hund & katt. Vill du hellre ringa, eller om du inte lyckas finna djuret när du söker i registret, svarar vår medlemsavdelning och informationsavdelning på frågor om upphittade djur under kontorstid. Telefonnumret för frågor kring upphittade djur är 08-795 30 00.
Finns inte det sökta ID-numret i SKKs ägarregister kan du, under förutsättning att det är ett chipmärkt djur, söka vidare i de internationella ägarregistren Europetnet och Petmaxx. Du kan även kontakta Jordbruksverkets hundregister eller SVERAKs kattregister för att höra om märkningen finns registrerad där.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Annons:
Engla
12/12/10, 9:46 PM
#1

Jättebra artikel, Alexej. Jag undrar om jag får använda den till Kompis blogg om jag länkar till Kattpolisen samt skriver att du är författare? Glad

/Änglakatterna - medarbetare på Hittekatter och på Katthemmet Kompis

Hawknestgrove
12/14/10, 8:34 PM
#2

ja den är toppenbra……

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Hawknestgrove
5/26/11, 10:19 PM
#3

fick ett tips från Norge. om man chippar, så kan man samtidigt om man ändå kastrerar, ta och be att få intatuerat ID eller 10 i örat. Då vet  upphittaren att katten är chipmärkt!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

TheBadger
5/27/11, 4:27 PM
#4

bra tips!!!

Hawknestgrove
5/30/11, 3:02 PM
#5

ja undrar om man kan få veten till det….

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

TheBadger
6/7/11, 6:49 PM
#6

HAwknest ska till veten i Norge med sina katter nästa vecka, vaccinerar alltid där..Då ska hon passa på och fråga

Annons:
Upp till toppen
Annons: